Mitt talent som referansebibliotekar
blei satt på prøve da jeg forsøkte å finne ut nøyaktig hvor
denne teen kommer fra. Man skulle tru et enkelt nettsøk ville gi
kjappe resultat. Det viste seg litt vanskelig å navigere i et mylder
av europeiske skrivemåter for kinesiske navn, og til tross for gode
holdepunkt som navnet på fjellet teen kommer fra (Wu Dong) og
beskrivelsen av typen oolong (Mi lang Xiang), måtte jeg tråkle meg
gjennom en nærmest labyrintisk informasjonsmengde og tenke som en
deduktiv rev. Har en stikkende følelse av at dette egentlig ikke er
noen sak å finne ut av, men jeg sitter i alle fall igjen med nye
kunnskaper om oolong-distrikter og det østlige Kinas administrative
enheter - samt angsten for å være et ordentlig nek.
Altså:
Denne teen kommer fra fjellet Wu Dong –
en del av fjellkjeda Phoenix - som ligger i et område kalt Fengxi
i fylket Chaoan, som ligger i Chaozhou, en by på prefekturnivå (det
administrative nivået mellom provins og fylke) i provinsen
Guangdong, i den sørøstlige delen av Folkerepublikken Kina. Nærme
nok.
Oolong-te
herfra kalles Dan Cong - "frittståande stamme". I tidligere tider blei hver tebusk dyrka fram
fra ett frø, noe som ga hver busk individuell smak og utseende og
sin distinkte karakter (ikke ulik single malt whiskyer). Denne teen
trur jeg derimot kommer fra flere busker med samme smak og kvalitet.
Bladene er mørkebrune, lange og
vridde. De lukter ikke så mye, mest av søtlig røyk med et mildt
hint av blomst. Når man skyller tebladene kjapt med kokende vann,
kommer derimot aromaene fram: Mi Lang Xiang betyr noe i retning av
«honning og orkide», og her er det honningtonene som er mest
framtredende.
![]() |
Har ikke fått tatt bilde av seansen enna. |
Oolong-teer kan trekkes mange ganger,
og for hver trekking vil aromaene og smaken bli mer tydelig/artikulert. Å
trekke den i over ett minutt andre gangen viste seg å være altfor
mye: Ei streng bitterhet tok effektivt kverken på smaksopplevelsen,
sjøl om orkidearomaen kunne anes mellom hver brekning.
Dette er – i mangel av et bedre ord –
en ømfintlig te, og kan være vanskelig å trekke riktig. Jeg fant
ut i ettertid at jeg utilsikta har brukt to forskjellige metoder: Den
første gir en sødmefylt og mild te. Den tradisjonelle metoden gir
visst stram, bitter te, men med en intens og vedvarende
ettersmak. Uvant for en utrent gane.
En riktig så spennende te som man kan
vende tilbake til og finne noe nytt ved
hver trekking.
hver trekking.
Kjøpt hos den framifrå butikken Tedragen i Bergen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar