Dette
er teen som katalyserte mi nysgjerrighet og interesse for te. En
døråpner. Den hadde smak av noe trygt og kjent, men med ei
forlokkende annerledeshet (her holdt jeg på å skrive «forførende»,
men det hadde et klamt stenk av reklamespråk over seg): Hver slurk
kunne avsløre nye nyanser og toner. Minna ikke sødma om
lynghonning? Og kunne jeg ikke ane litt bringebær et sted? Og hva
var nå den fyldige, runde smaken jeg ikke helt kunne identifisere?
Tankene gikk videre: Hvis denne teen hadde så mye ved seg å
oppdage, hva med all anna te i verda? Ei skål med te var ikke lenger
bare ei skål med te.
Ei
kort, geografisk og historisk plassering: Yunnan-provinsen, sørvest
i Kina, kan deles opp i fem forskjellige te-områder. Prefekturet
Lincang er det vestre området, og er opphavssted for en spesiell
tebusk, Mengku, som kjennetegnes av svære blader. Fengqing ligger
litt nord, i et område med mye fjell og elver. Fengquin regnes som
et av de opphavelige steda for dyrking og produsering av te, og er
brømt for nettopp Dian Hong.
Dian
Hong er en svart te som lages av skudda fra overnevnte tebusk. De
blir plukka for hand fra 60-70 år gamle busker som vokser
forholdsvis høgt oppe i fjellsidene. Skudda blir prosessert etter en spesiell
metode som jeg trur kalles Gong Fu. Det er en intrikat og omstendig
prosess som jeg foreløpig – og ganske innlysende - kan lite om,
men som i alle fall innebærer sol- og vindtørking på bambusmatter. Skudda blir til
slutt oksidert, som kort fortalt er en kjemisk prosess som er viktig
for de forbindelsene som lager aroma og smak i den ferdige teen.
Skudda
er store, lange og slanke, og bare litt krokete, med en djup, gulrød
farge. De har liksom en viss eleganse ved seg. De lukter mye! Man kan
skelne både honning, sopp, meierismør, jordbær – eller er det
bringebær - og malt og tobakk. Kanskje litt lær? Det fins hint av krydder også,
kanskje kanel og pepper, men de er like lite framtredene som
blomsterpreget jeg syns å merke. Dette er en te man gleder seg til å smake.
Mens
vannet koker opp, legger jeg noen gram teskudd i kammeret på
teflaska. Denne teen trenger ikke å trekke mer enn 15 sekund første
gangen, men jeg lar den stå i 30 sekund for en litt sterkere te.
Dian Hong tåler å trekkes flere ganger, og forandrer litt karakter
for hver gang. Mer om det seinere.
Teen
har en rød-gylden farge, er klar og gjennomsiktig og har en fyldig,
søtlig aroma av malt og tørka aprikos og plomme. Teen har en
silkeaktig struktur, den kjennes på en måte glatt og mjuk på tunga. Jeg er
usikker på om jeg bruker ordet riktig, men smaken er robust – og
litt «tørr». Mest framtredende er maltpreget, som jeg tidligere
har beskrivi som noe i retning av dampa søtpotitt. Honningtonene er
ganske lette og syrlige, litt som lynghonning. Jeg får også
assosiasjoner til fløtekaramell – et veldig mildt preg av smelta rørsukker. Mot
slutten kommer tonene av tørka aprikos og sviske klarere fram, og herfra kommer nok også assosiasjonene til bringebær. Det
ligger igjen en litt stikkende smak på tunga som ikke er bitter, men en
anelse astringent – litt som kamfer. Det balanserer det fyldige og
søte.
Andre trekking er på
halvtanna minutt.
Teen har endra litt karakter i retning av treverk og jord. Strukturen
er mye den samme, kanskje litt mer bitter. Teen er definitivt mindre
søt og fruktig, men har et lunt, og litt tørt, maltpreg.
Ettersmaken gir på et vis assosiasjoner til gamle laftebygg og
solvarm tjære. Ved
tredje trekking merker jeg at jeg kanskje var litt gnien med
tebladene. Teen er merkbart svakere, men fortsatt med subtile toner
av malt og treverk.
Dian Hong er en av de beste teene jeg har smakt. Den er balansert, kompleks og nyanserik - og den synes å ha en distinkt smak som reflekterer stedet den kommer fra. Anbefales varmt!
Kjøpt hos den eminente importøren av høgkvalitets-te fra Kina: Tedragen
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar