For
kinesere er svart te noe anna enn hva vi i den vestlige verda kaller
svart te. Når man i Vesten snakker engasjert og med mye
gestikulering om svart te, refererer man til den mest oksiderte typen
te, den typen te en kineser ville snakke engasjert og med store
fakter om som rød te. For en kineser er svart te en fermentert te,
som oftest produsert i Yunnan-distriktet, som oftest av slaget
pu-erh. Dette er hva man på norsk ville kategorisert som mørk te.
Snakker man om rød te utafor den kinesiske republikken, er det den
sør-afrikanske urteteen roiboos man sikter til.
Pu-erh
later til å være en av de mest intrikate teene hva historie,
kategorisering og framstilling angår. Enda så spennende det er å
fordjupe seg i dette, skal jeg ikke late som om jeg skjønner alt jeg
leser og skal heller ikke prøve å gjengi så mye av det. I korte
trekk: Pu-erh deles inn i to varianter: sheng er rå,
ikke-oksidert og framstilt med naturlig fermentering. Den omtales
gjerne som grønn. Shou er moden, oksidert og framstilt med en
slags type «hurtigfermentering», en teknikk som blei utvikla på
1970-talet da man blei lei av å vente i mange år på at pu-erhen
skulle bli drikkbar. Denne omtales gjerne som svart. Sheng-varianter
kan lagres i mange tiår, mens bakteriene i tebladene fortsetter å
leve, og er en te som blir bedre og bedre med alderen. Hos shou
pu-erh er fermenteringa ferdig i det teen forlater fabrikken, og sjøl
om teen kan lagres i mange år, har det ikke altfor mye å si for
utviklinga av smaken. Fermentering involverer mikrober og bakterier
og er mer eller mindre det samme som kompostering. Smatt.
Nesten
all pu-erh produseres i Yunnan-provinsen, og denne pu-erhen kommer
fra prefekturet Yi. Det er en moden pu-erh, en shou,
som jeg trur er fra 2012. Bladene
lukter av fuktig treverk, lær, jord, noe som minner om solbær og
kanskje litt lakris. Preg av skau og jord, men også litt animalsk.
Jeg varmer opp vann til
90 grader og lar bladene trekke et sted mellom 3-4 minutt. Jeg er
ikke så nøye med trekketida når det gjelder pu-erh, de har så
godt som ingen astringens. (Jeg har forøvrig akkurat lært meg et
norsk begrep for bitterhet/astringens, som jeg syns er like artig som
det er beskrivende: snerpende!) Teen er opak, mørk kastanjefarga og
ligner farlig på kaffi. Den lukter av fuktig blomsterjord, skau,
mose, med et lite vink av lakris og sopp. Jeg får klare
assosiasjoner til halm.
Teen er litt syrlig, men
har en fløyels- og pudderaktig struktur. Og aldeles ikke snerpende!
Den smaker slik den lukter, av skaubånn og fuktig jord, men med et
litt salt hint av sjø og kanskje en anelse citrus. Lang ettersmak av
humus.
Dette er en nydelig og
kraftig pu-erh, som kjennes veldig forfriskende. Jeg pleier å drikke
den før frokost. Teen stimulerer fettforbrenning, forebygger kreft,
beskytter tenna, reduserer dårlig kolestrol, aktiverer fordøyelsen
og inneholder både koffein og vitaminer og er generelt bra for kropp og sjel. Men mest av alt smaker den
sabla godt.
Kjøpt hos Palais des thes.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar