søndag 10. januar 2016

DIAN HONG 2015 – Gyldne knoppar

Dian Hong 2015
Terroir er et begrep som omfatter de miljømessige egenskapene som gir en te sin spesielle karakterog smak. Miljøbetingelser som jordsmonn, topografi og klima påvirker hvordan plantene utvikler seg innafor et bestemt geografisk område, og kan på den måten sies å være et slags avtrykk av dette området. En te er likevel aldri helt lik fra år til år. Den har de samme egenskapene – som har med genetikk og ikke minst prosessering å gjøre - men vil ha nyanseforskjeller avhengig av for eksempel vær: kanskje var det litt kaldere enn året før, kanskje det regna mer enn normalt eller kanskje sola brant nådelaust flere måneder i strekk, uten et vindpust? Slike uforutsigbare faktorer gir variasjon til ulike innhøstinger.

Det er både interessant og morsomt å smake forskjellene mellom de ulike «årgangene» av en te. Til tross for at jeg i fjor skreiv et forholdsvis panegyrisk notat om 2014-varianten av en av yndlingsteene mine, dian hong (http://tenotater.blogspot.no/2015/06/dian-hong-gyldne-knoppar.html), syns jeg likevel at den sto litt tilbake for teen fra året før.

2015-utgava av Dian hong lukter søtt av honning. Det er ingen tung sødme, men noe i retning av lynghonning eller lignende, med et innslag av noe som kan minne om bringebær. Maltpreget er mer avdempa, og aromaen av smør og sopp er nesten borte, til fordel for en ganske markant eim av kakao. Et pikant snev av pepper lurer i bakgrunnen.

Teen er definitivt fruktigere og friskere enn 2014-utgava. Maltpreget er ikke så dominerende, noe som bidrar til et mindre «tørt» og tungt uttrykk. Der litt tyngre aromaer som smør og sopp tidligere var temmelig framtredende, har de lettere aromaene tatt førersetet denne gangen: det søte honningpreget får følge av syrlig mango og litt fyldig sviske, mens malten gjør seg mer gjeldende i ettersmaken, sammen med et hint av pepper og ... muskat?

Med andre trekking blir maltpreget mer tydelig, og gjør på en måte teen ørlite tørrere. Det er de litt tyngre aromaene som trår fram, men fortsatt er det det fyldige honningpreget som dominerer. Det er også noe som kanskje kan trekke litt i retning av kamfer?

Etter tredje trekking kommer det til ei tone av aprikos, og teen får igjen dette fruktige preget fra første trekking.

2015-utgava av Dian Hong føles friskere og lettere enn utgava fra året før og faller enda mer i smak hos undertegnede. Den fyldige honningsødmen og de syrlige sitrus- og frukttonene balanserer fint det tyngre preget av malt. Kompleks og spennende, behagelig mild og passe søt. En virkelig ypperlig årgang!

Kjøpt hos Tedragen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar