![]() |
Dian Hong 2015 |
Terroir
er et begrep som omfatter de miljømessige egenskapene som gir en te
sin spesielle karakterog smak. Miljøbetingelser som jordsmonn,
topografi og klima påvirker hvordan plantene utvikler seg innafor et
bestemt geografisk område, og kan på den måten sies å være et
slags avtrykk av dette området. En te er likevel aldri helt lik fra
år til år. Den har de samme egenskapene – som har med genetikk og
ikke minst prosessering å gjøre - men vil ha nyanseforskjeller
avhengig av for eksempel vær: kanskje var det litt kaldere enn året
før, kanskje det regna mer enn normalt eller kanskje sola brant
nådelaust flere måneder i strekk, uten et vindpust? Slike
uforutsigbare faktorer gir variasjon til ulike innhøstinger.
Det er
både interessant og morsomt å smake forskjellene mellom de ulike
«årgangene» av en te. Til tross for at jeg i fjor skreiv et
forholdsvis panegyrisk notat om 2014-varianten av en av yndlingsteene
mine, dian hong
(http://tenotater.blogspot.no/2015/06/dian-hong-gyldne-knoppar.html),
syns jeg likevel at den sto litt tilbake for teen fra året før.
2015-utgava
av Dian hong lukter søtt av honning. Det er ingen tung sødme, men
noe i retning av lynghonning eller lignende, med et innslag av noe
som kan minne om bringebær. Maltpreget er mer avdempa, og aromaen av
smør og sopp er nesten borte, til fordel for en ganske markant eim
av kakao. Et pikant snev av pepper lurer i bakgrunnen.
Teen er
definitivt fruktigere og friskere enn 2014-utgava. Maltpreget er ikke så
dominerende, noe som bidrar til et mindre «tørt» og tungt uttrykk.
Der litt tyngre aromaer som smør og sopp tidligere var temmelig
framtredende, har de lettere aromaene tatt førersetet denne gangen:
det søte honningpreget får følge av syrlig mango og litt fyldig
sviske, mens malten gjør seg mer gjeldende i ettersmaken, sammen med
et hint av pepper og ... muskat?
Med andre
trekking blir maltpreget mer tydelig, og gjør på en måte teen
ørlite tørrere. Det er de litt tyngre aromaene som trår fram, men
fortsatt er det det fyldige honningpreget som dominerer. Det er også
noe som kanskje kan trekke litt i retning av kamfer?
Etter
tredje trekking kommer det til ei tone av aprikos, og teen får igjen
dette fruktige preget fra første trekking.
2015-utgava
av Dian Hong føles friskere og lettere enn utgava fra året før og faller enda mer i smak hos
undertegnede. Den fyldige honningsødmen og de syrlige sitrus- og
frukttonene balanserer fint det tyngre preget av malt. Kompleks og
spennende, behagelig mild og passe søt. En virkelig ypperlig årgang!
Kjøpt hos Tedragen
Kjøpt hos Tedragen
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar